Top Curve Top Shadow
Border

  Den Norske Misjon Kandidater Hjemmeside

Border Shadow
Spacer
Spacer
   Webmaster: James Jezek    
Spacer
Spacer
Spacer
Username: Password: Help Type:
Help Remember Me:

Norske Folketellingen for 1875


For øyeblikkelig kunngjøring                                                  

02 Februar 2009

 

 

 

Frivillige skynder seg for å lansere den siste nasjonale folketellingen på nettet

Avskrift av den Norske Folketellingen for 1875 er underveis

 

SALT LAKE CITY, UTAH—FamilySearch International, Universitetet i Tromsø og DIS-Norge kunngjorde i dag et felles initiativ i å lage en kostnadsfri og nettbasert avskrift av den Norske Folketellingen for 1875. Dette er den eneste norske folketellingen som enda ikke har blitt indeksert og er den første, globalt sett, som baserer seg på samarbeid via internett. Frivillige som kan lese norsk søkes for å ferdigstille prosjektet via www.Familysearch.org (Gå til FamilySearch.org, klikk på Index Records, og til slutt klikk på Volunteer.)

 

Den norske folketellingen fra 1875 er av stor verdi for slektsforskere ettersom denne var den siste nasjonale tellingen som ble foretatt rett før den store norske utvandringsperioden startet i 1878. Slektsforskere vil ikke måtte vente lenge på en lett tilgjengelig tilgang til denne historiske folketellingen via internett. FamilySearch har allerede digitalisert alle filmrullene med bilder av sidene i tellingen og sammen med en stadig økende gruppe med frivillige, bruker de sin nettbaserte programvare for å opprette og lager den automatiserte indekseringen. Universitetet i Tromsø og DIS-Norge sponser prosjektet, men mange flere frivillige via nettet er ønsket for å indeksere de 1,6 millioner personene som er å finne i de ti-tusener av sider i folketellingen. 

 

Selv om FamilySearch har gjennomført en rekke store internasjonale indekseringsprosjekter tidligere, så er dette vårt første for Norge. ”Den største utfordringen er den norske håndskriften og navnene,” sier Jeff Svare, spesialist for datainnsamling. ”De fleste av FamilySearch sine nåværende frivillige er ikke trent i å lese norske navn eller håndskrift. Frivillige norske innfødte ville være mye mer effektive i å indeksere opplysningene ut fra sidene i folketellingen,” slår Svare fast.

 

Å melde seg som frivillig er enkelt. Frivillige med nettilgang kan registrere seg via nettadressen FamilySearcIndexing.org. Etter at de har lastet ned programvaren for indekseringen, så tilbys den enkelte en rask og god innføring i oppgaven. Deretter velger de prosjektet Norway 1875 Census, og et digitalisert bilde av en av folketellingens sider vises på skjermen. De frivillige skriver så inn den uthevede informasjonen som de ser inn i programmet. Denne informasjonen blir så lagret, samlet sammen som en indeks som til slutt blir gjort fritt tilgjengelig for offentligheten. Hver bunt med data tar som regel ikke mer enn 30 minutter å indeksere.

 

Prosjektdeltakere trenger ikke å være for bekymret for eventuelt manglende ferdighetsnivå i å lese og tolke folketellingen. Hver side i folketellingen vil nemlig bli indeksert av to ulike personer. Et hvert avvik mellom de to avskriftene vil bli bedømt av en tredje person. Resultatet blir et høyt kvalitativt og fritt tilgjengelig register med enorm verdi for familiehistorikere, slektsforskere og entusiaster. Desto flere nettbaserte frivillige som hjelper til, jo raskere vil dette frie registeret bli tilgjengeligjort for alle.

Det er også andre fordeler med å melde seg som frivillig. Frivillige gjør seg kjent med historiske dokumenter, de verdifulle historiene de skjuler og den nytte dette gir til genealogisk granskning generelt.

Programmet ”The FamilySearch Records Access” har allerede generert litt over 500 millioner navn og bilder gjennom frivillige initiativ. Det kan søkes kostnadsfritt i alle datasamlingene via FamilySearch.org. (Gå til FamilySearch.org, klikk på Search Records og klikk så på Record Search pilot.)

Gunnar Thorvaldsen, professor i historie og leder for Registreringssentral for historiske data (RHD) tilknyttet universitetet i Tromsø sier: ”Universitetet ønsker samarbeidet med FamilySearch velkomment for å utvide våre databaserte registreringer fra den norske folketellingen fra 1875. Dette vil gi en betraktelig økning i den potensielle bruken av den første norske høykvalitative folketellingen sett ut i fra et statistisk synspunkt og med slektsforsknings- og slektshistoriske øyne.”

 

”Vi er glade for å kunne hjelpe FamilySearch med arbeidet i å indeksere folketellingen fra 1875,” sier Torill Johnsen, leder for DIS-Norge. ”Det er begrenset tilgang på mye viktig genealogisk informasjon fordi den fortsatt er papirbasert i arkivene og bibliotekene. Nettbasert tilgang til disse troverdige kildene gir slektsforskere og slektshistorikere direkte tilgang fra sin egen datamaskin når de selv måtte ønske det. Aktiv deltakelse fra frivillige vil fremskynde ferdigstillelsen av den norske folketellingen fra 1875 og øke antallet tilgjengelige digitale kilder,” legger Johnsen til.

 

FamilySearch forvalter den største samlingen av genealogisk informasjon i verden. I 2007 kunngjorde FamilySearch planer for oppstarten av en digitalisering og indeksering av sine samlinger for bredere og mer økonomisk tilgang via internett. Først ute var de populære samlingene av folketellinger fra USA, Canada og Storbritannia. FamilySearch har gitt fri nettilgang til de amerikanske folketellingene 1850, 1860, 1870, 1880 og 1900. FamilySearch arbeider med The Generation Network for å fremskaffe nye kostnadsfrie samlinger for de resterende Amerikanske folketellingene.

 

 

# # #

 

Kontaktperson for media:

 

Paul Nauta

FamilySearch Public Affairs Manager

nautapg@familysearch.org

              

 

OM FamilySearch International


FamilySearch International er den største genealogiske organisasjonen i verden. Millioner av mennesker bruker FamilySearch sine samlinger, ressurser og tjenester for å lære mer om sin familiehistorie. Som en hjelp til en slik stor etterstrebelse, har FamilySearch aktivt samlet inn, bevart og delt genealogiske opplysninger med verden i over 100 år. FamilySearch er en non-profit organisasjon finansiert av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Brukere kan få tilgang til FamilySearch sine tjenester og ressurser kostnadsfritt via internett på nettadressen FamilySearch.org og gjennom over 4,500 familiehistoriske sentre i 70 land, inklusive hovedavdelingen Family History Library i Salt Lake City, Utah.
Home
divider
Alumni [1229]
divider
Friends/Members [97]
divider
Currently Serving [1]
divider
Presidents [23]
divider
Reunions
divider
News [46]
divider
Messages [98]
divider
Links
divider
Pictures [101]
divider
Stories [38]
divider
Chat
divider
Mission Info
divider
Weather
divider
Comments
divider
1875 Norway Census Transcription Initiative
divider
Norske Folketellingen for 1875
divider
A Call To Serve - Norway Oslo Mission Song (1971)
divider
donate
divider
Bad Email Addresses
divider
Site Help
divider

divider
Invite a friend
divider
Login
divider
Spacer Spacer
Bottom Curve Bottom Shadow

Home · Alumni · Friends/Members · Currently Serving · Presidents · Reunions · News · Messages · Links · Pictures · Stories · Chat · Mission Info · Weather · Comments

LDS Mission Network

Copyright © 2005 - 2018 LDS Mission Networksm · mission.net / ldsmissions.net · All rights reserved.

Site-in-a-Box is a service mark of LDS Mission Network. Version 2.1